Sollerön

Sollerön utgör en del av Solleröns socken och ligger i Mora kommun. Sollerön har 1215 invånare (år 2003).

Ön är till stor del täckt av skog, men de centrala delarna är bebyggda eller uppodlade.

Den lokala dialekten, soldmål (sollerömål), skiljer sig en hel del från rikssvenskan. Sold, [suːld], är ett äldre namn på ön. Träskyltar med de dialektala namnen är uppsatta längs vägarna, parallellt med de officiella namnen.

Mitt på ön finns det före detta kommunhuset med bibliotek, skolan, kyrkan, livsmedelsbutik, gym, vävstuga, restaurang och hållplats för busslinjen till Mora, samt en textilsamling där äldre delar av sollerödräkten förvaras och visas i utställningar.

På sydvästra delen av ön finns en golfbana, (Sollerö GK), campingplats med stugby, restaurang, båtuthyrning och en badstrand.

Båtbryggan på öns nordöstra del anlades vid mitten av 1800-talet. Den bestod av en pir med en vågbrytare på vänstra sidan. Längst ut fanns en träbrygga och ett godsmagasin. När båttrafiken tappade i betydelse förföll bryggan och magasinet, och de revs slutligen på 1960-talet och ersattes med en betongbrygga. På 1980-talet revs vågbrytaren och en småbåtshamn byggdes. Den nya bryggan förföll i sin tur, revs och ersattes med en träbrygga med ett hus år 1998. Detta hus liknar det gamla magasinet, men är helt öppet inuti och försett med fönster. Under sommaren trafikeras bryggan av ångfartyget S/S Engelbrekt, och ibland används bryggan som dansbana.

Länk till Sollerö hembygdsförenings hemsida.

 

Föregående:
Nästa: